Coaching

Dette bør du ha tenkt gjennom
før du velger coach /mentor


Start din egen coaching prosess og sett deg selv på et spor som sikrer deg suksess uansett de omstendigheter du befinner deg i!

Karriere og leder coaching fra Verdibasert Ledelse: En til en personlig kontakt eller telefon med fokus er på din selvtillit og unike egenskaper.

Den du er om 3 eller 5 år vil være en konsekvens av de menneskene du har møtt og de bøkene du har lest

Går du i tanker om engasjere ekstern støtte til egenutvikling? Da bør du lese dette....Mentor: Guide og rådgiver for Telemachus, sønnen til Odyssevs.

Hvis du er lik meg, som mange gründere er, så er du uregjerlig uavhengig når det dreier seg om det som har med business å gjøre. Nettopp dette er en viktig årsak til at du har den rollen. Men særlig hvis du er entreprenør og styrer din egen butikk så er nettopp en hovedårsak at du er lei av å gjøre hva andre forteller deg.

Denne uavhengige rebell-holdningen kan bli en av dine største styrker som gründer. Når du er tvunget til å være 100 % ansvarlig for resultatene, eller mangel på resultater, blir du sterkt motivert for å skape din egen suksess.

Imidlertid, å være en ”ensom ulv” kan også medføre en rekke vanskeligheter. Jeg har observert dette hos mange, og tro meg, i tillegg snakker jeg ut fra egen erfaring.

Når du treffer på en veisperring er det ingen å vende seg til for rettledning. Som ansatt leder kan du i en viss grad bruke egen ledergruppe, men de færreste har en ledergruppe som matcher dette stadiet. Stadiet der du har flere spørsmål enn svar, hvor du befinner deg i villrede. Svar som kun ville være en telefonsamtale unna dersom du jobbet på et kontor kan ende i dager med frustrasjon og bortkastede penger når du arbeider alene. Enda verre, det kan hende du aldri løser problemet, blir fullstendig satt fast, eller at du i stedet velger å kommer opp med en haug med unnskyldninger for hvorfor du ikke greide å løse det selv.

Jeg føler meg ikke brydd over å erkjenne at jeg i løpet av bare ett år har betalt kr.50 - 100.000 for mentor bistand, dette betaler seg tilbake hvert år fremover.

Selv benytter jeg coach av samme årsak som Roar Ljøkelsøy og Ole Einar Bjørndalen. Bjørndalen’s coach hjelper ham til å gå raskere på ski og å treffe under alle forhold.

Mine mentorer gir meg et friskt bilde av markedsmuligheter, åpner øynene mine for spennende nye produktideér og inntekstområder jeg kan gå etter, samtidig som jeg bruker deres erfaring som hjelp til å unngå dyre feil. De gir tilfører meg nye ressurser og kontakter. Dessuten setter de en stopper for unnskyldninger! Hvis jeg kommer med en grunn for at det er noe jeg ikke kan gjøre, viser de meg hvordan jeg kan gjøre det! Mine coacher guider meg langs de stiene som fører til suksess, peker ut hindre og fallgruver slik at jeg kan unngå å ramle ut i dem. Aller viktigst er antakelig at de har bevisstgjort meg bruk av tid.

Det er meget effektivt å ha en som overvåker deg på denne måten, som sikrer at du ikke gjør feilgrep, viser deg enklere angrepsvinkler og tilnærmingsmåter, motiverer deg – i praksis håndleder deg til resultat.

I løpet av årene, de pengene jeg har spart og tjent på å motta hjelp fra mentorer dreier om flere millioner. Jeg har tjent MILLIONER på deres råd!

Det er min overbevisning at enten du er nystartet eller du allerede har stor suksess, så kan du alltid bli mer suksessfull med en coach, eller en mentor. La meg gi noen få eksempler på hvilke fordeler du kan forvente fra det å jobbe med en mentor eller coach:

1. Få ideer til din business

Kanskje ønsker du å starte egen business men har ikke har startet opp enda; en mentor kan hjelpe deg med å ta de førte skrittene. Det samme gjelder for deg som er ansatt og vurder ny jobb. En mentor kan guide deg så du velger en jobb eller business som passer med dine interesser og hva du passer for. De kan også hjelpe deg med å finne ut hva en forretningside er ”verd” når det gjelder resultatpotensialet. De kan også hjelpe deg med å utvikle en solid forretningsplan.

2. Få mer gjort på mindre tid

Når du arbeider alene vil mangel på erfaring og perspektiv kunne forårsake at du kaster bort tid på visse områder at din business. Din mentor kan hjelpe deg med å identifisere oppgaver som spiser opp verdifull tid og vise deg en raske, enkle og billige veier til å outsource eller automatisere disse gjøremålene slik at du jobber med businessen og ikke i businessen.

Få ærlige, informative råd

Når du er sjef og eneste ansatt i ditt eget firma er det et problem å vite hvor man bør gå for å få gode råd. Å støtte seg til venner og familie for å få råd om business kan være risikabelt om de mangler kunnskap. Det er også et annet problem her. Venner og familie vil ofte forsøke å overtale deg til å ikke å trekke deg fordi de mener det er dumt, umulig, feil osv. Fortell ikke om dine mål til gjennomsnittmennesker, det måtte være seg venner og familie, du begår en stor risiko for at de trekker deg ned og demotiverer deg. Din mentor vil på den annen side ha fordelen av årelang erfaring og kunnskap fra omfattende undersøkelser og testing.

4. Utvikle ansvarlighet og motivasjon

Når du først har startet er det fort gjort å utsette ting fordi du ikke ser de ”store” resultatene enda. Mentoren din kan hjelpe deg med å sette og oppnå realistiske milepæler, slik at du kan oppleve den motiverende følelsen av få ting på plass som følger med å nå målene dine, selv før du kan se at inntektene øker.

5. Forkort lærekurven dramatisk – og unngå kostbare feil!

Forkort lærekurven dramatisk – og unngå kostbare feil! Med rettledning fra en erfaren mentor kan du korte ned lærekurven og gjøre det som allerede er testet i praksis allerede fra startpunktet. Du kan unngå kostbare feil og kjøre opp tempoet slik at du raskere kan se resultater!

Tjen mer penger!

Det er min erfaring at folk som jobber med en personlig mentor er konsekvent mer suksessfulle enn folk som ikke gjør dette. Dette kommer av at din mentors jobb er en ting, å gjøre deg mer sikker, mer effektive, og til slutt mer profitabel enn dine konkurrenter. Noe av det første jeg forteller toppledere som når vi diskuterer et mulig samarbeid er nettopp dette; deres jobb er å ha suksess med sin organisasjon, - min jobb er å hjelpe de til personlig suksess.

Når du har suksess har mentoren din suksess.

Hvor finner du den rette mentoren for DEG?

Nå som du vet hvordan en mentor kan hjelpe deg og businessen din å vokse funderer du kanskje på hvordan du kan finne en. Nettopp det kan klart være en vanskelig skritt. Tradisjonelt ville en mentor være en leder på senior nivå som har observert særlige kvaliteter hos deg og ut fra det tok deg under sine vinger.

Imidlertid jobber du sannsynligvis med base i din egen stue eller et annet rom hvor din bedre halvdel tillater litt rot, så de eneste du deler kontor med er barna og familiens hund. Dette har du lagt merke til: Hundrevis av mennesker markedsfører seg nå som ”suksess coacher”, noen av dem har så vidt passert 25. De har oppdaget at det er penger å tjene på å selge sine tjenester til folk som deg.

Jeg har nettopp studert 50 nettsteder som markedsfører coaching tjenester. Sjelden vil du få se en så utsøkt samling fotos av norsk natur. Alt fra grønne gressganger og roser til mer bratte skrenter og norske fjell. Med mennesker uten bakkekontakt. Det vil si, de befinner seg svevende i luften med med utslåtte armer.

Det du bør merke deg er hva de sier om det de leverer, om coaching. Man har tilsynelatende et problem med å si hva coaching er. Derved legges det vekt på å understreke hva coaching ikke er. Formuleringen er unisont like, det ser ut til å stamme fra samme kilde.

Dette er budskapet fra norske coacher: Coaching er ikke: Rådgiving, veiledning, mentoring, konsultasjon. Ingen ting av dette.

Hva kreves av en person for å kunne gi råd, veiledning, mentoring og konsultasjon? Helt enkelt, det kreves; kompetanse, kunnskap, erfaring, innsikt.

Du bør spørre deg; når en coach ikke gir deg dette, hva er det da du får? Ut fra hva de selv sier kan du forvente å få "den gode samtalen" og "gode spørsmål". Hva tenker du om det? Hver gang jeg har fått andres hjelp til fremgang har de nettopp det å motta å råd, veiledning og mentoring vært suksessfaktorer.

Da jeg begynte som konsulent i Mercuri International AS i 1981 kunne jeg ingen ting om salg. Mercuri hadde en sterk salgskultur, og som konsulent skulle man selge salgskurs og trene selgere. Vi fikk bra opplæring, men i tillegg gikk jeg til den mest suksessrike selgeren av alle, direktør Knut Elvebakk og sa; hør her hva gjør jeg for å lykkes. Knut sa, kom her, sett deg ned. Han tok et blankt ark, satte seg på motsatt side av bordet og tegnet opp ned, slik at jeg kunne lese. Han sa; i den situasjonen du er nå, så gjør du slik og slik. Jeg gjorde nøyaktig det han sa, og det virket. Hver gang. Etter to år satte jeg tidenes salgsrekord i Mercuri.


Alle lovers grunnlov

Uten den gang å vite det brukte jeg alle lovers grunnlov, loven om årsak - virkning, fremsatt av Aristoteles 350 år f.k. Den sier at enhver spesifikk årsak vil ha en gitt konsekvens, og alle konsekvenser har en spesifikk, gitt årsak. det betyr at når du vil ha en gitt virkning, ofte kalt mål, så er jobben å ta rede på hvilke årsaker gir det du er ute etter. Om du ønske å lykkes i en gitt business er oppgave no. 1 å studere de som har lykkes, hva har de gjort for å lykkes. All forskning viser at når du så gjør det samme vil du få samme effekt. Som da jeg kopierte Knut Elvebakk.

Det du må avgjøre, er du tjent med en coach som ikke gir deg deg råd og veiledning men kun stiller deg spørsmål, eller er du mer tjent med en person som sitter med grunnleggende fakta når du stiller spørsmål som som kan fortelle seg hvilke er de prinsipper og lover som du bør følge om du vil ha suksess. Den dårlige nyheten er at de fleste i flommen av coacher kommer ikke til å hjelpe deg med å tjene en eneste krone.

Hvorfor? Noe er sagt ovenfor. Vel, så kan du jo selv spørre dem om hva de har fått til, hva de har skapt. Det er dessverre mange som synes det passer dem bedre å være lærere for andre enn selv å skape resultater.

Sagt på en annen måte; om en bankrådgiver ikke er personlig økonomisk uavhengig som 45 åring, da forstår han/hun ikke penger. Skygg unna. Sagt på nok en annen måte; om en rådgiver forsatt er gledelig gift med samme personen etter 30 år, det er sannsynligvis en god grunn til å lytte til vedkommende om det temaet. Gå etter de som har lykkes med det du vil lykkes med.

Så før du gjør avtale om å samarbeide med en mentor, sjekk referansene deres. Sett deg inn i bakgrunnen deres og still de tøffe spørsmålene. Tross alt, dette er den personen du innvier i din fremtidige suksess...

For meg er en mentor noen som bryr seg dypt om deg og din suksess. Det er viktig for meg å vite at jeg selv har en slik mentor i dag. Jeg erfarer hvor effektivt det er når jeg kan bringe ethvert tema på bordet og min mentor tar dette på strak arm. Dette er en person du må ha full tillit til, en du verdsetter, stoler på og er komfortabel med å dele både triumfer og når du strever. Ikke minst må det være en ansvarlig person, som ikke skygge unna når du trenger råd og veiledning.

Dette er årsaken til hvorfor jeg strekker dette svært langt i forbindelse med vårt Avansert Mentoring program. Slik at de som velger å delta der får ingen ting mindre enn samme type ekspert rettledning som har hjulpet meg til å lykkes. Fordi jeg er oppriktig overbevist om at du og din business har fortjent det.

Innformasjon om Avansert Mentoring Program kommer 2. kvartal 2016.coaching hjemmeside