Om nettstedets forfatter 
Kjell Ramstad

God dag, takk for at du besøker nettstedet. 

I 1988 startet Kjell Ramstad og Erling Lanes konsulentfirmaet Nordisk Management Team AS. Erling Lanes var gründerr, eier og konsernsjef i Mercuri Gruppen. Kjell Ramstad var direktør i Mercuri Instituttet. Kort tid etter grunnla de Collegium Management Center AS (CMC). 

Erling Lanes var eier av Norsk Gallup AS, da han besluttet å konsentrere seg om utviklingen av dette selskapet overtok Kjell Ramstad den videre utvikling av CMC. 

Med base i det som antakelig er det mest omfattende coaching prosjekt for personlig utvikling >> i Norge noensinne; kr. 15 mill. per år i tre år, 3500 deltakere, bygget Kjell Ramstad på kort tid opp en ressurssterk gruppe på 10 meget kompetente konsulenter i Oslo, samt like mange fordelt på 5 avdelingskontorer >> 

(Et Google søk på Collegium Management Center gir bortimot 100 oppslag i resultatet.) 

I 1995 dannet Kjell Ramstad et likeverdig partner-eie i CMC hovedenhet (Oslo). Den enkelte konsulent ble ansatt i sitt eget "satelitt"-selskap. 

CMC var en samarbeidsmodell hvor de selvstendige konsulentene deltok gjennom sine egen eide selskaper. Samarbeidet mellom disse konsulentene videreføres fortsatt i en viss utstrekning, slik at de utgjør en ressursbase med utfyllende kompetanseområder innen områder som bedriftsutvikling, lederutvikling, verdibasert ledelse, rekruttering, salgstrening og salgsledelse.

Kjell Ramstad AS (grunnlagt i 1992), som var et av de selvstendige konsulentselskapene nevnt ovenfor, overtok det opprinnelig navnet og er nå registrert som Collegium Management Center AS (CMC AS) 

Kjell Ramstad har samarbeid med flere kompletterende konsulentvirksomheter.

Selvbeskrivelse fungerer ikke alltid så bra

Selvbeskrivelser blir ikke alltid så bra, den slags bør overlates til andre. Jeg vil heller prøve å komme med noen tanker og refleksjoner og satser på at du er gløgg nok til å trekke dine egne konklusjoner basert på det. 

Jeg har kommet til at livet mitt (og ditt), de omstendighetene jeg befinner meg i, til det store og hele er en konsekvens av de tankene jeg tenker det meste av tiden. 

Så egentlig bør vi passe ekstremt godt på hva som foregår i hodet vårt. Hva vi snakker med oss selv om, selvsnakket. Ikke nok med det. Vi blir også påvirket av andres tenkning. 

Resultatene våre er en konsekvens av adferden vår, og adferden vår er en konsekvens av hvem vi er, ideene våre, som er et resultat av de tankene vi tenker ...  den du er om fem år vil være en konsekvens av de menneskene du har møtt og de bøkene du har lest. 

Mange undersøkelser har bekreftet dette: Regn ut snittet av lønnen til de menneskene du omgås for det meste. Så vil du se at du selv ligger på det snittet. 

Jeg har lært at personlig endring, at hver gang jeg ønsker å bringer meg selv til et neste nivå; det betinger at forhold til en eller flere mennesker må avvikles. At jeg må finne nye mennesker som er mer enn det jeg selv er ... på de områdende på jeg ønsker forbedring. Jeg har tatt farvel med mennesker i livet mitt for ellers ville de holdt meg tilbake.

Ikke misforstå meg her. Jeg har, og forhåpenligvis du også, opplevd åvære så heldig å møte mennesker som hele tiden har villet videre, jeg har opplevd på en måte å være i samme båt som dem på "the river of life". Det finnes mennesker man ikke vil skilles fra.


Så da det var ikke annet å gjøre. Når man er i siste halvdel av 50-årene, og har bestemt seg for at "de neste 10 årene skal bli mine beste noensinne", som ville ende der fremme som en temmelig slapp sak om jeg skulle prøvd å gjøre det uten hjelp.

Utfordringen var å finne den håndfull eksperter som var mye mer av det jeg selv ønsker være. Det å kun flikke på svake sider virket ikke veldig spennende, men det å møte andre der man selv igjen ble student, hva er mer spennende og givende enn det.


Konsulenter drar ofte med seg kjekke måter å si tingene på, som eks. at du skal ikke jobbe hardere, du skal jobber smartere. Har du noen gang hørt en konsulent konkretisere hva dette er i virkeligheten? Som oftest en fluffy overskrift.  Men da jeg møtte Jay Abraham, av mange ansett som verdens fremste markedsførings-ekspert, da skjønte jeg litt bedre noe jeg hadde vært på jakt etter; han kaller dett LEVERAGE. 

Jeg har ikke funnet et helt godt norsk ord som dekker meningen; Jay viser til at leverage er ikke å doble effektiviteten, det er å tredoble, femdoble eller tidoble. Det vi har er vektstang-prinsippet. Du har brukt et spett? Da vet du hvilken voldsom kraftøkning du får ut fra den kraften du selv legger inn. Prinsippet overført til et foretak; utrolig interessant. Så jeg kom til at det er det en av de tingene jeg vil bruke de neste 10 årene til. Selv å forstå, deretter å hjelpe andre, ledere, til å finne disse festepunktene for spettet i sin egen organisasjon. Jeg kaller det "spettpunktet". Du som har flyttet på en sten ved hjelp av spett vil stemme i med meg at spettpunktet, LEVERAGE, er betingelsen for kontroll over problemet, for suksess.  

Spettpunkt


Ideer = spettpunkter. Tilstanden i ditt liv er en konsekvens av de ideene du styrer etter. Tilstanden i en organisasjon er en konsekvens ideene til menneskene der. Få personer er bedre enn middelmådig. Få organisasjoner er bedre enn middelmådig.

Alt for ofte later man som om man har kontroll, stadig stresset, er opptatt av sine "to-do"-lister, og de det øyeblikket du tror at du har en plan blir blir du avbrutt av andres menneskers umiddelbare krav ... krav som er langt fra det du vet ville vært et effektivt spettpunkt
Er du leder? Hva gjør du når det tiltaket i ditt foretak for å få nødvendig konkurransekraft er å skifte ut den 50%-en av ideene som er middelmådige. Hvordan skifter du ineffektive spettpunkt?

I det daglige er det ofte tilsynelatende bare en knivsegg som skiller vinneren fra taperen. i 2007 vant Axel Lund Svindal verdencupen med 2/10, etter en hel sesong. Som vinner med 2/10 fikk han alt, nr. 2 fikk egentlig ingen ting. Igjen, vinteren 2009, etter en ødeleggende ulykke vinteren 2008, vinner Axel Lund Svindal igjen verdenscupen. Han hadde 2 sek. å gå på, og for å vinne måtte motstanderen, nok en gang var det Raich, han måtee kjøre ut. Og Raich kjørte ut. Det ble klart hvem som hadde det mest effektive spettpunktet.


En grad utgjør hele forskjellen

Vann er varmt ved 99 grader. Ved hundre grader når vektstang-prinsippet, da koker det. 100 grader gir vann kraft til dampmotoren. En grad grad gjør forskjellen. En grad forskjell endret verden. Snakk om spettpunkt. Hvor er den ene graden i ditt foretak. Finn det og bivån det spektakulære som følger.

En ting er at jeg de neste 10 årene vil ha fokus på å forstå og anvende spettpunkt. Å være best på å hjelpe ledere til å finne disse punktene i deres organisasjon. 
Hva med deg? 

Arkimedes sa om spettpunkt; gi meg et fast punkt så skal jeg flytte verden. 


"Kjell er en person som stiller opp fullt og helt for kunden. Med solid faglig plattform og allsidig erfaring er han i stand til å håndtere alt som måtte komme. 

Kjell vet gjennom innsikt i menneskers reaksjonsmønstre hvordan ulike forhold bør håndteres. 

Kjell er tydelig i sin kommunikasjon, han gjør som han har lovet og oppleves som en person med stor integritet. 

Etter vårt lange samarbeid kan jeg trygt anbefale Kjell til virksomheter som har behov for en allsidig, faglig sterk partner med gjennomtenkt holdning og plan rundt lederskaps- og bedriftsutvikling."

Jostein Holdhus

Tidl. div. dir. ABB

Adm dir EB Energimontasje

Senior rådgiver HR (EB) +47 91744986

Første dag på egenhånd

Dagen etter at jeg sluttet i Mercuri lærte jeg en lekse for livet. Jeg ringte mitt første prospekt; god dag, jeg heter Kjell Ramstad.
Ja vel, og hvem er så du?

Shit. 

Dette er hva jeg lærte på sekunder: Forskjellen på å være noe basert på å ha et sterkt firmanavn i ryggen, og det å være noen kun knyttet til seg selv og eget navn. 

Frem til da hadde jeg presentert meg med et kjent firmanavn, derved var jeg umiddelbart "forklart".

Å bygge eget navn som varemerke, basert på hva du er og hvem du er, enten innenfor eller utenfor en organisasjon er noe av det viktigste du kan gå i gang med. Og mer krevende i dag enn noensinne. Hvorfor? Vi har beveget oss fra informasjons-tidsalderen til oppmerksomhets-tidsalderen. 


The cronic case of attention-deficit

Rich Schefren kaller det; "the cronic case of attention-deficit disorder:" - en massiv påvirkning fra alle kanter, og et voksende problem med å velge blant et ekstremt antall alternativer får deg og meg til å bygge et stengsel, et forsvarsverk, et automatisert nei! Har du merket det? Når du tror at telefonen som ringer er fra en telefonselger. Før du tar telefonen har du sagt et lydløst NEI. Vi ser en ekstrem kamp om oppmerksomhet. Idol. Reklame. Utspill. Bruk av celebriteter. Ta av seg klærne. Men det er er kun de smarteste som vinner langsiktig. Og det er din og min jobb å komme på pallen i den kampen. 

La oss finne spettpunktet!


Den dårlige nyheten; nei, jeg har ikke en 20 år suksesshistorie om bygging av eget brand name. Jeg har gjort omtrent alle de feilene man kan gjøre ... Den gode nyheten; Ja, jeg har forstått fremgangsmåten; alltid å gjøre mitt beste. Alltid.


Om å velge ekstern konsulent

Konsulenter innen organisasjon og ledelse påvirker noen av de mest sentrale områdene i en bedrift.

Derfor opplever mange bedrifter det vanskelig å velge ekstern samarbeidspartner. Det blir på samme måte som en feilansettelse, konsekvensene er tap av tid og penger. Så jeg har spurt meg selv hva det kommer av; bedrifter ser ut til helt å glemme hva de vanligvis gjør når de foretar ansettelser. Hvorfor følger de ikke sine vanlige velkvalifiserte prosedyrer ? Hvorfor bruker de ikke et rekrutterings byrå? Det er liten forskjell på viktigheten av å velge en ekstern bedriftsrådgiver og å velge en intern leder. 

Når du utlyser en lederstilling og du får 10 søkere, innbyrdes forskjeller kan være meget store. Personlighet og karaktertrekk har stor betydning for hva søkerne kommer utrette i din organisasjon. Det samme er tilfelle med konsulenter og rådgivere. Du kan får en sosial konsulent som er opptatt av å bli likt, eller en som følger det tradisjonelle og er redd for å tenke nytt, eller som er konfliktredd og snakker deg etter munnen, en som er nærhets-orientert og mangler overblikk, en som er konkret-bundet og ikke forstår abstraksjoner og mønstre, eller en som holder på med sine vanlige ting heller enn stadig å utfordre seg selv og og være nytenkende. Konsulentens personprofil avgjør i stor grad nytteverdien du får ut av et samarbeid. 

Jeg har prøvd å lære å tilpasse meg, men også å holde meg unna situasjoner som jeg ikke passer til.


Det er alltid interessant hva en adferds analyse kan bekrefte

Jeg bruker ofte adferdsanalyse i arbeidet, men hva med egen analyse. Mitt syn er at konsulentens profil bør være åpent tilgjengelig, her er de to sentrale; DiSC personlighetstest>> og MBTI personlighetsprofil>> . De gir et bedre grunnlag for å vurdere meg som samarbeidspartner, men de er også eksempler på hvordan to verktøy kan gi tilsynelatende svært forskjellig beskrivelse av en og samme person. Likevel, den erfarne vil se at de beskriver det samme. Nøyaktigheten av slike verktøy er også interessant, i mitt tilfelle anser jeg beskrivelsen temmelig presis.  


En kort oppsummering fra CV

Har jobbet som konsulent, gründer og leder. Sluttet som direktør i Mercuri i 1988 og startet etter hvert 4 konsulentselskaper innen management, personlig utvikling og IT. Grunnla sammen med Erling Lanes Collegium Management Center (CMC)>> i 1989, utviklet dette videre; fra 1995 i et likeverdig partnerskap med flere konsulenter. I CMC var det 20 konsulenter fordelt på 5 kontorer; (Ca. 100 treff i Google-søk.) Solgt inn og vært prosjektleder for coaching program i størrelsesorden 50 mill.>> med mer enn 3000 deltakere, og har sammen med kolleger i CMC gjennomført omfattende lederutviklingsprogrammer; mer enn 1200 ledere i ABB >> gjennomgikk i løpet av en 5 års periode et 12 dager lederutviklingsprogram. Disse lederskapsideene ble i stort omfang implementert gjennom endringsprosjekter på hver site.


... du er på topp når du er 65, og "still dancing" når du er 75 ...

Her på nettstedet settes fokus på metodikk jeg etter hvert har ervervet meg ... hvordan du kan oppnå en bedre virkningsgrad av din egen innsats, personlig eller organisatorisk. Jeg tror vi alle trenger en metodisk guideline for hvordan organisere tankene, om det som motiverer, stimulerer og hjelper til å definere, foredle og holde fokus på å oppnå målene våre ... hvordan når vi dem, personlig eller i business. 

Jeg ønsker å legge vekt på teknikker og strategier som virker i praksis, på prinsipper og holdninger som basert på forskning, og som direkte ut fra erfaring fremstår som nøkler til suksess. 

Innholdet kommer fra mange års arbeid, lesing, læring, forskning og erfaring. Nettsiden vil forhåpentligvis gjøre mer for å hjelpe deg til å øke resultatet ditt enn noen annen bok eller artikkel du har lest om ledelse, salg, personlig effektivitet ... om å oppnå det du ønsker. Alt du finner her er basert på 35 års erfaring fra direkte, ansikt til ansikt salg av mange forskjellige produkter, og fra alt jeg har lært fra trening og coaching av flere enn 2000 ledere, enda flere selgere i alle typer av bransjer, fra coaching prosjekter med opptil 3500 deltakere, fra små og store endringsprosesser, prosjekter for effektivisering av prosesser, og mest av alt det jeg har lært av mine coacher og mentorer. 

Her er den gode nyheten (fra en av mine mentorer: Brian Tracy): Det gamle 65 er blitt det nye 75. Da man på 80- og 90-tallet fylte 65 trakk man seg fra aktivt arbeidsliv og ble pensjonert. Dette er endret, på grunn av bedret helse og utvidet livslengde, i dag, du er på topp når du er 65. Og du er "still dancing" når du er 75. Dette faktum ga meg grunnlaget for å sette meg følgende mål: De neste 10 årene skal bli de 10 beste, noensinne.
Jeg holde på å praktisere det nå.

Management guruen Jim Rohn sier det slik; det du har oppnådd om 5 år er en konsekvens av hvem du er om 5 år, og den du er om 5 år vil være avhengig av hvilke bøker du har lest og hvilke mennesker du har møtt." 

Jeg har erfart at nettopp det er en av hovednøklene til suksess; da jeg var ny i Mercuri var styrformannen, Knut Elvebakk en slik person for meg. Og Lars Malm som var personaldirektør i Philips og senere konsulent og personlig rådgiver for konsernsjef og styreformann i ABB, Percy Barnevik, rangert blant de 100 mest innflytelsesrike personer i Skandinavia, og som i nærmere 15 år ga meg tilgang til en innsikt om organisasjon og ledelse om det var bare å drømme om. Det foreligger 100 timer videoopptak fra en rekke topplederseminarer som CMC arrangerte sammen med Lars, med innhold som ikke går av moten. 

Jeg tar sikte på å presentere noen av disse opptakene på nettstedet i løpet av 2014. 


Å utvikle sitt personlige potensial

Erkjennelsen er at om jeg (og du) vil utvikle oss videre må vi kontinuerlig  koble oss opp mot mennesker som allerede er der vi ønsker å komme. I dag er det mye enklere enn for bare 10-15 års siden. Jeg gikk på nettet og sporet opp en håndfull av de beste internasjonale mentorer. 

Jeg ble særlig bevisst viktigheten av rett personvalg da ledelsen i Mercuri ønsket å endre den gamle kulturen. Så lenge man ansatte en og en, så enten tilpasset vedkommende seg den gamle kulturen, eller han sluttet eller ble støtt ut. Måten var å ansette mange nok nye på en gang til at det nye ikke ble overmannet. Deretter gjentok man prosessen og banget til det som var der fra før. Og da alle løse deler var falt på plass var kulturen dreid i en ønsket retning. Dette skjedde i flere omganger. Vi kalte det Hestekuren. Det er litt sånn jeg har opplevd de 2-3 siste årene. Jeg trappet ned på kontaktet med det norske fagmiljøet, og trappet opp internasjonal kontakt. Dete har gitt meg litt av samme følelse; av å bli banget til. Noen ganger er hestekur velig bra og veldig nødvendig. 

Så jeg investere 1/4 årslønn i egen medisin, skaffet meg hjelp av mentorer. Kanskje er det også interessant for deg. Jeg har funnet frem til de beste, og nevner de kort i det følgende:

Veteranen Jim Rohn, jeg gjennomgikk hans ettårige coaching program; One-Year Success Plan >> . Jeg er oppvokst med synet om den skandinaviske ledelsesmodellens overlegenhet. Her endret jeg syn på det.

Coaching er blitt et svært aktuelt. Jeg så det som viktig å få grep om de meste moderne coaching metoder ved selv å våre deltaker i flere internasjonale coac
hing programmer. I 2006 gjennomførte jeg Bob Proctors 13 måneder coaching program>>. Programmet til Proctor tar i bruk de fleste verktøyer knyttet til coaching, inklusive aktivt bruk av telefonkonferanser og mastermind grupper. 


Hver uke har jeg fortløpende en-til-en mentoring sesjoner med Burt Dubin >> , spesialist innen kommunikasjon og Public Speaking. Han har utarbeidet et Speaking systemkonsept som har brakt en rekke kjente foredragsholdere til topps, jeg møtte flere av dm på en av Burts bootcamps i Orlando. Burt er en gammel ringrev, og jeg anbefaler ham særlig dersom du ønsker å utvikler deg som taler og foredragsholder. Burt's program tilpasset selv-coaching; Mission Possible, vil bli tilgjengelig på norsk, og blir tilbudt abonnenter av nyhetsbrevet (påmelding på frontsiden). 

Gjør et Google søk for Brian Tracy >> ,og du får mer enn to millioner oppslag i resultatet. Brian Tracy har selv foretatt en turnaround i 22 foretak. Han har en skjelden klarhet og rasjonalitet. Han arrangerer jevnlige teleseminarer som er noe av det mest nyttige du kan delta på, med det det største, og beste, utvalget av materiell for personlig utvikling. Måtte jeg velge en mentor ville valget falt på Brian Tracy. 

Hva har nettsider med dette å gjøre?

Internett og webside kompetansen i Norge er fortsatt på et lavt nivå, kanskje er ikke mer enn 1% av alle norske nettsteder profesjonelle; under 1% av sidene er synlig i søkemotorer med de søkeord som er valgt, 50% av alle besøkende forlater nettstedet umiddelbart, og gjennomsnittlig oppslag av antall sider per bruker er så lavt som 2,5. 

Så potensialet er stort for den som nå tilegner seg kompetanse for å mestre dette området. Det er en prosess på gang i bransjen i Norge nå, og det vil om kort tid bli en voldsom etterspørsel etter internett marketing kompetanse.

Poenget: I 2005 tok jeg beslutningen om å bli en av de beste i Norge på dette området. Jeg fant frem til web og internett guruen Ken Evoy og hans team. Mer om dette under temaet "egen webside". Ken Evoy har i løpet av få år bygget opp publiserings verktøyet SBI som i dag har over 100 000 brukere.

Konseptet inkluderer alt jeg trenger; metode, verktøy, opplæring ... alt. Ken Evoy er i dag en av verdens mest respekterte online guruer. I løpet av 6 måneder ble den nettsiden du leser markedsleder online. Nå er den en av de mest besøkte norske nettsteder uansett; av over en 1/2 million norske nettsteder er den blant de 1000 mest leste (Ref. Alexa)

Den gode nyheten er: Online internett har følgende interessante aspekt; du kan være den minste i klassen og likevel bli markedsleder online. Kjennes det interessant for deg? 
Hvordan du kan bli det på ditt område kan du lese mer om her >>Navigasjonshjelp

Nettstedets FORSIDE klikk her>>: Om Kjell Ramstad; er som forside og tittel på en bok. 

Du er nå på siden Hovedkapittel for Om Kjell Ramstad: 

Nedenfor er Underkapitler av Om Kjell Ramstad:

- 35 års erfaring som leder, gründer og konsulen >> 
- Til ledere, gründere og selgere, - til alle som jobber med salg >>
- Kundereferanser >>
- Gründer og forretningutvikler >>
- Et komplett program - ledelse, kulturutvikling, utvikling av
   omstillingsevne, virkelighets håndtering >>
- Et organisasjons- og lederutviklingsprosjekt >> 
- Det største utviklingsprosjekt rettet mot arbeidsløshet,
  noensinne >> 
- Coaching >>

Når du har lest ovenstående sider kan du velge å gå direkte til:
- DiSC personlighetstes>> 
..eller til :
- Prestasjons psykologi >>

her kan du gå rett til forsiden: >> 

Kjell Ramstad
Bedriftrådgiver - Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Halden, Oslo 

"Med sin bakgrunn som
gründer, leder og konsulent vet Kjell hva han snakker om.

Han er kunnskapssøkende
og har solid kompetanse.

Det unike med Kjell er imidlertid at han formidler sine erfaringer på en måte som utfordrer mennesket som individ i en organisasjon og
skaper motivasjon hos ledere til å realisere sine mål.

Kjell er en unik konsulent"
 

Per Nesbø 

(+47) 959 87 380Kjell Ramstad var partner og utførende konsulent i et lederutviklingsprogram CMC gjennoførte for mer enn 1000 ledere i ABB med meget gode resultater. Måten jeg erfarte Kjell som coach ønsket jeg å ta med meg videre. 

Da jeg som divisjonsdirektør i ABB hadde bygget ned divisjonen Component Service med 50% var valget om ektern konsulent lett å ta med tanke på tidligere erfaringer med Kjell. Kjell er mer en god rådgiver og nær medarbeider enn en ekstern konsulent. 

Da jeg senere kjøpte ut divisjonen og etablerte Component Service As var det naturlig å videreføre engasjementet med Kjell. 

Kjell kjennetegnes av ærlighet, høy integritet, høy arbeidskapasitet, holder det som loves, god til å finne løsninger, god til å skape tillit i alle ledd og han stiller opp i tykt og tynt. 

Kjell har vist at han takle alle situasjoner, han har vært en god støttespiller med høy integritet" 


Erik Eriksen

+47 90540061Mitt største bidrad i det som ble kalt henvisningsprosjektet var å få Kjell Ramstad involvert i prosessen gjennom å få ham inn i styret i Manuell Terapiforeningen. 

Kjell var sterkt medvirkene til å få det daværende styret til å ta tak i prosjektet på en riktig måte både mentalt og praktisk. 

Kjell har også betydd mye for min personlige vekst de siste årene. Som tidligere toppidrettsutøver var det vanskelig å oppleve at kroppen ikke fungerte som den skulle.

Med Kjell sin hjelp har livet snudd fra trygdekontorbesøk til at kroppens svakheter er en motor til motivasjon for faglig utvikling og bedriftsutvikling. 

Bent Brask 

Eier av Manuell Terapi Klinikken Østfold A/S
Tidligere styremedlem i NFF
Tidligere toppidrettsutøver i svømming.
+47 69 33 78 11