- Kommunikator -

DiSC personlighetstest
Den INFLUERENDE adferdsprofilen

Jakten på en superstjerne

akten på en superstjerne.
En gang i året gjennomføres "The Gathering" i Vikingeskipet på Hamar. 5000 ungdom samles fordi de liker sosialt, vennlig samvær, teamarbeid og data. 
Er det mulig å si noe om typiske adferdsprofiler blant disse dataspillerne? En stor gruppe utgjøres av Planleggere, den STØDIGE adferdsprofilen som liker team-play og motiveres av å jobbe med nære relasjoner til et team. En annen gruppe er de mer datateknisk interesserte Analytikerne, den GRUNDIGE adferdsprofilen som særlig motiveres av det tekniske og systematiske. 

Du treffer ikke like mange Kommunikatorer under "The Gathering" i Vikingeskipet. Det er nemlig ingen scene der! Scenen er et et helt annet sted, den har fått sin plass i Jakten på en superstjerne, undertittelen på arrangemmenter som virker sterkt tiltrekkende på mange norske ungdommer, særlig de med den INFLUERENDE adferdsprofilen, Kommunikatoren. Å nå langt eller gå til topps i Idol vil være en typisk drøm nettopp for denne adferdsprofilen.

Nå er det jo ikke slik at alle Idol-kandidater er utadvendte Kommunikatorer. Karaktertrekket stødighet / utholdenhet kan også føre til en velfortjent plass i rampelyset: se Paul, en vanlig mobiltelefonselger.

Kommunikatoren er kombinasjonen av direkte og åpen, og er fremfor alt en sosial person, et naturlig midtpunkt i alle sosiale sammenheng. Der Analytikeren setter fokus på fakta delen av virkeligheten og alt som har med årsak - virkning å gjøre, teknikk og vitenskap, setter den Influerende profilen fokus på mennesker. Alle de fire profilene har hver sin hovedinteresse, Kommunikatoren er mest opptatt av seg selv, og liker å være midtpunkt for andres oppmerksomhet, å bli likt, og blir derved verdensmester i være en "likendes" person. Idol er en slik arena for å komme i sentrum, stå på en scene, bli likt og motta applaus. 

Prototypen på den kortsiktige taktiker

Kommunikatoren med den influerende adferdsstilen holder et høyt tempo, beslutninger og handlinger er spontane. Kommunikatoren er den fullendte taktiker, og derav helt logisk en dårlig strateg. Kommunkatoren skyr strategiske beslutninger fordi de binder opp, er vanskeligere å endre. Det kunne jo dukke opp en mulighet, og det ville være for dumt å ha låst seg til noe. Som her, for FpU-formannen med høy I: LA er et drømme reisemål og dette er kanskje en mulighet jeg aldri vil få igjen senere. Mulighetsorientert. Kommunikatorer er ikke ofte i dårlig humør, men tanken på å miste en mulighet ville være utålelig. Og setningen kan skrives inn i leksikonet som definisjonen på en høy profilert I. 

Dessuten er ikke tenkning Kommunikatorens sterke side, noe som er påkrevet innen strategi. Så Kommunikatoren siksakker seg fremover i livet, for det dukket opp en ting fra høyre, så en fra venstre. Og så skjedde det noe nytt man måtte delta på. Det blir som med haren, ordet heter sidesprang, blandet med hopp og sprett. Mer formelt kalles det å leve et ustrukturert liv. I'ene kaller det å ha et spennende liv. Men ofte er de gift med en Stødig Planlegger, som tar i mot hjemme, er proppfull av empati, - og forståelse, og legger så gjerne til rette så Kommunkatoren kan hvile ut etter strabasene, - for å være klar til neste innsats. Mens vennene til den Stødige Planleggeren sier; når skal du begynne å tenke mer på deg selv." Vel, det å tenke på seg selv, det er nok ikke så enkelt, for der brukerKommunikatoren opp kvoten for dem begge. 

Skreddersydd for entertainment

Mennesker med høy I er velegnet for entertainment, men konsekvensen i andre, mer praktiske sammenheng kan bli økt behov for brannslukking. De er sjelden opptatt av fakta og forsøker så mye som mulig å unngå detaljer. Mottoet er: "Ikke forvirr meg med fakta.". Gjennom intervjuer med en av Idol-vinnerne, Kurt Nilsen, uttrykte han selv at han følte seg utilpass som rørlegger, som er, nei var, yrket hans. Det var ugreit å få rørstussene til å passe sammen og det han likte best ved jobben var lunsjpausene. 

Kommunikatorens styrke er synlig entusiasme (en analytiker kan brenne av engasjement - innvendig), ferdigheter i å påvirke og en elegant sosial evne. Det er ikke helt enkelt å tenke seg en entertainer eller popartist som ikke er Kommunikator. O jo, de finnes. Men når du har sette en del ganger på "Bit for Bit" på TV, Kommunikatorene er i stort flertall. 

En av TV stasjonene arrangerer programmer i kategorien "Skal vi danse". Tommy Steine, en høy I, har vært en av programlederne. Hva med aktørene? Siden disse var plukket ut fra kjendisfaktor fikk vi en serie med utpregede Kommunikatorer. "Blomster-Finn" er en super-I. Men riktignok, ikke alle. Man trenger ikke være adferdsekspert for å se forskjellen på Turid Schancke og Steffen Tangstad. Du trenger ikke være adferdsspesialist for å plukke ut hvem er Kommunikator og hvem er ikke blant de to. 

For ikke å glemme duoen i "Senkveld", med nok en super-I, han som gjør det han ikke kan, nemlig Harald Rønneberg. Som en typiskKommunikator elsker han publikum og det involvere seg i andre som han gjør når han intervjuer gjester, hele veien jobber han raskt og entusiastisk. Mottoet er: Har vi det ikke gøy, dere." 

Høyt profilerte kommunikatorer "gjør hva som helst" for å synes, høyres for tiden ordfører i Oslo syntes det passet å bade naken, andre lar seg intervjue eller tar i mot Se og Hør i hjemmet sitt, eller legger ut et lite påkledd foto av seg selv på nettsiden "Penest i Norge". 

"Jeg elsker å vise meg frem"

Dette er standardfrasen til mennesker med høy I. Du kjenner sikket mennesker som blir flaue når de er i fokus for andres oppmerksomhet. Dette er uforståelig for en Kommunikator. Som jeg har nevnt andre steder, scenen er det stedet denne personlighetstypen trives best på. Det er ikke så mange personer med høy I i vanlige organisasjoner, og de som er der forsøker så godt de kan å lage seg en scene der det lar seg gjøre; ved kopimaskinen, i døråpningen, i lunsjen, på møter osv. De mer ambisiøse finner frem til mer egnede scener, som for eksempel den politiske scenen. 

Politiske partier akkumulerer personer med "jeg elsker å vise meg frem"-holdningen, de som ikke vil ta anstrengelsen med å bli dyktig i noe, slik som eks. Robbie Williams og Dagfinn Lyngbø. Den dyktige kan nemlig få vist frem seg selv fordi folk elsker å se deres mesterlighet. 

Kommunikatoren, KrF politikeren Valgjerd Svarstad trivdes godt på scenen (og det var visstnok ikke helt enkelt å miste den), men på samme måte som man kan finne typisk Pådriver-adferd både hos mafiabossen på Sicilia og hos misjonæren i Afrika, vil verdiforskjellene styre hvilke konsekvenser dette har for politikeres adferd. Så Valgjerd Svarstad går ikke så langt for å vise seg frem som for eksempel FpU-formannen Tove Lill Løyte, som kler av seg for å få vist seg frem så mye hun kan. 

Entertainere, alle slags artister som underholder mennesker, men også ofte de som er artister med kroppen sin og med verktøy, som en rallykjører, en glassblåser, eller en slalåm kjører  ...

Det blir nok som med rørleggere og snekkere, noen er dyktige i det de holder på med og noen ikke. Blant Kommunikatorer finner vi de dyktigste i verden innen entertainment og artisteri. De er kreative og dyktige i å beherske kroppen, og selv om de er dårlige tenkere er de kjappe i hodet på stående fot om det som gjelder der og da. I replikken, for eksempel. Robin Williams er en super-I. Han startet som lokal standup komiker, og har endt opp som verdens sjefskomiker. De fleste vil synes at hans Mrs Doubtfire er noe av det mest fornøyelige og morsomme som er vist på et kinolerret. Og mange vil nok gi gi Kommunikatoren Øivind Blunck topp rangering. 

Det burde ikke være vanskelig å bli enige om at Kommunikatoren har rett, vi andre har mye å verdsette ham/henne for innenfor Kommunikatorens virkefelt, å underholde med kunststykker enten det gjelder stemmen, adferden eller annen kroppsbeherskelse; alt innen det som skjer her og nå. 

... for ikke å snakke om gravemaskinføreren

De siste 5 årene har jeg kunnet glede meg over synet av noen enorme gravemaskiner langs E6 sydover mot Sarpsborg. En ting er at fordi jeg bor der har jeg sett frem til det å kunne forflytte med fra Sarp til Oslo på tre kvarter; stilig, - men det som har grepet meg om hjerteroten i ren beundring er hvordan førerne av disse enorme beistene av noen gravemaskiner behandler de digre skuffene som rommer et bil lass med en presisjon og følsomhet som om det var en teskje; man kan bli rent betatt. Folkene i Råde Gravemaskinservice AS er rene entertainere, ved siden av at de for øvrig bidrar med stor verdiskaping. De er intet mindre enn kunstnere. 

Der sa jeg ordet, kunstnere. Samme typen som Morgan Kane og Petter Solberg. Begge kunstnere. Man kan med rette si atAnalytikeren står for nøyaktighet og presisjon. Like fullt; Kommunikatoren står for en annen type presisjon, som når Petter Solberg tar en hårnål sving, eller Morgan Kane skyter ned en dollar med trekk på 2/5 sekund, - eller en i Gravemaskinservice legger en plen mer glatt og rett enn jeg greier med en hånd rive. 

Foreldrene: Det rene solskinn

I henhold til Aftenposten er Martine Vik Hansen drept i London og hun var siste gang observert da hun forlot et utested sammen med en ung egypter. 

Foreldrene beskriver henne slik: Hennes eksepsjonelle varme og karismatiske personlighet slo alle som møtte henne. Hun etterlot alltid et inntrykk av å være en tolerant, sympatisk person som det var lett å bli glad i, og som ble betraktet som "det rene solskinn i all sosial kontakt. 

Så kort og presist kan det sies, det jeg her bruker en hel side på å få sagt. Beskrivelsen av Martine Vik utgjør prototypen på en Kommunikator. 

Og deretter: Foreldrene reagerer på at engelske medier fremstiller henne som en partyjente. 
Vel, jeg vet ikke hva hun var, men det er I'ens liv, det å være en partyperson. Kommunikatoren vil helst se på hele livet som en fest. Kommunikatoren er stimulerende, snakkesalig og selskapelige. De tenderer mot å fungere ut fra intuisjon, de er eventyrlystne og liker å ta risiko. Harald Rønneberg vil bli husket for å gjøre ting han ikke kan, særlig da han hoppet Holmenkollen. 


Så er de da også nødt til ikke bare ble fremragende på å bli likendes; i sin optimisme, sin godtroenhet, overfladiskhet og nærsyn må de lære seg å bli verdensmestere i å slukke branner. 

Det er bare det at noen branner lar seg ikke slukke. Det ble Martines Vik's skjebne. Men, ansvaret er 100% hos volds-personen.

... ikke alltid like blid ...

..om jeg skulle si noe om hva Kommunikatorer irriterer seg over (og de irriterer seg lett); det kjedelige, særlig repeterende oppgaver, å være alene og det å ikke har tilgang til telefon. Den amerikanske psykologen Sue Copernol, hun har hjulpet meg med mye av min DiSC forståelse, sammenligner de fire adferdsstilene med hunderaser. I'en er en terrier, bjeffer og gnelder, men ingen bryr seg. Det blir liksom noe annet med en Dobbermann. 

Ut fra hva jeg har nevnt er det lett å se at vi finner igjen Kommunikatorer i yrker som underholdning, ansvarlig for gjester på cruise skip, advokater, programledere, innenfor hotell business (trenger jeg å nevne Petter Stordalen), og andre mer glamorøse yrker. 


Kommunikatoren i business

Innen business liker Kommunikatorene at folk folk rundt dem er med å ta risiko og agerer kjapt. Sosialt liker de at folk oppfører seg utvungent, spontant og underholdende. 

Du kan forvente at kontoret til en Kommunikator er temmelig uorganisert og kanskje rotet, men som oftest kan du kan også forvente at han/hun vet hvor man skal finne tingene. På veggene finner du utmerkelser og motiverende uttrykk, postere og personlig slogans. Sitteplassen er arrangert for nær kontakt. I og med at Kommunikatorene synes det er ok med berøring og et klapp på skulderen eller et varmt håndtrykk, har de ofte arrangert en egen sittegruppe som de bruker når de snakker med gjester. Du trenger ikke være urolig for at du står for tett opp til en Kommunikator


Her er hovedsiden for temaet DiSC: Personlighetstest 

Her kan du lese mer om de øvrige tre hovedstilene:
DiSC adferdsmønster Stødig: - Planlegger 
DiSC adferdsmønster Grundig - Analytiker 
DiSC adferdsmønster Dominerende - Pådriver 

Et nært beslektet tema finner du her: Prestasjonspsykologi 
DiSC benyttes mye innen: Rekruttering 

Gå direkte til nettstedets forside: Hjemmeside