Slik kommer du blant den bitte lille andelen nettsider som oppnår synlighet i søkemotorer.

Alexa foretar en enkel nettsted analyse
og forteller oss helsetilstanden til nettsteder.


Ved sakens kjerne!

Jeg pleide å bli imponert over nettsider med topp design og grafikk, og noen av dem har har ting som hopper og danser til musikk? Jeg forestilte meg at disse hjemmesidene var midtpunkter i internett verden.

Denne misforståelsen sluttet brått da jeg tok i bruk Alexa, noe du også snart kan gjøre lenger ned på siden her, vi kommer straks dit .. men, verktøyet Alexa ble først virkelig nyttig da jeg forsto mer av..

..den grunnleggende virkeligheten ved World Wide Web.
Da jeg for alvor begynte å studere internett i 2005 var det 68 millioner nettsteder totalt. I januar 2007 rapporterte Netcraft 110 millioner nettsteder totalt. Det siste tallene fra Netcraft; per oktober 07 har de funnet 142 millioner nettsteder totalt, og per november 07 har de funnet 149 millioner nettsteder. Bare i år er det altså en vekst med 40 millioner frem til november.

Så hva betyr det? En ting det betyr er at ditt nettsted skal bli funnet i et Google-søk i i konkurranse med 150 millioner andre nettsteder. Ha, ikke nok med det. Ett nettsted har flere sider, så en nettsurfer skal finne en av dine nettsider blant flere milliarder andre nettsider. Antall nettsteder øker med ca. 3 millioner hver måned, så utfordringen med å være synlig i søkemotorer bare øker og øker..
..så, det å bli funnet på nettet er, skal vi si grunnleggende sett, håpløst.

Google, nettsideeierens og nettsurferens gode hjelper.
Det er her Google kommer inn og hjelper oss. Eller rettere sagt, hjelper oss til selvhjelp. Jobben til Google (og Yahoo og MSN) er å forsyne oss med rett innhold når vi søker, så de må holde rede på innholdet på alle disse nettstedene. Google har kontinuerlig sine "spidere" ute på nettet, de går inn på hver eneste server, leser gjennom alt innholdet, og deretter indekserer og lister alt innholdet så det kan anvendes i våre nettsøk. Disse indekserte listene er lagret på flere tusen Google servere, og i når du søker på et ord går søkemotoren rett inn i eget Google system og henter ut resultatet på under 1/2 sekund.

Spiderne oppdager fort dine vaner for å oppdatere nettstedet ditt. Om du sjelden gjør endringer kommer de sjelden på besøk, og når jeg bygger hver dag kommer de nesten daglig på besøk. Detaljene kommer vi tilbake til.

Google strever nå med å holde tritt med den raske utviklingen. Problemet med synlighet øket.

Den dårlige nyheten er; På grunn av den sterke veksten på nettet blir rangering og synlighet i søkemotorer vanskeligere for hver måned som går.

Den gode nyheten er: Fordi Google er blitt svært dyktige til å strukturere og indeksere innholdet på nettet kan vi, om vi gjør de riktige tingene, løse problemet. Så vi konkurrerer i praksis ikke med alle nettsteder på internett; Når du optimaliserer din norske nettside, vil Google umiddelbart registrere at den er norsk og derved har du "kun" 300.000 norske nettsteder å konkurrere med. Pføy. Så da ordnet jo alt seg til slutt? Vel, nei, å bli funnet blant 300.000 nettsteder, flere titalls millioner nettsider, det er fortsatt som å lete etter nåla i høystakken.

Hvordan dette gjøres konkret i detalj kommer senere, men for å beholde overblikket tar vi et enkelt, tenkt eksempel; du har roser som hobby og du har laget nettsiden Roser i hagen; I Norge er overvintring av roser et av hovedproblemene, og når folk ønsker å få gode råd om dette problemet og bruker "overvintring av roser" i et Google søk, så vil Google på 0,2 sekunder vise de ca. 900 nettsidene som inneholder denne ordkombinasjonen. Nå har jo du har skrevet en nettside nettopp om overvintring av roser,og du har optimalisert siden din for dette søkeordet, så Google vil rangere ditt nettsted et eller annet sted i søket fra nr. 1 til nr. 900, helt avhengig av hvor god jobb du har gjort. Så den gode nyheten er, du har bare 900 konkurrenter. Den dårlige nyheten er; dersom Google rangerer deg dårligere enn nr. 20 så blir du ikke funnet. Men husk; du blir rangert som du har fortjent. Det er din jobb å ta kontroll på dette. Så bli med videre, vi kommer til hvordan dette gjøres.
Og husk dette eksemplet med overvintring av roser, så skal du få se noe interessant på neste side.

Ha målet klart når vi går videre: Når dine valgte søkeord kommer blant 10 første i et Google søk, da blir du sett. Så du må ikke kommer som nr. 1, du kan blir funnet på side to, og målet et å kommer blant de 10 første.

Søket ovenfor plukker fram ca. 900 sider som alle inneholder tekst hvor disse tre ordene finnes. Du har altså 900 konkurrenter som du skal utkonkurrere. Konkurranse på online er som konkurranse offline. Og konkurrenter online er de andre sidene som tilbyr samme ordkombinasjoner som er på din side. Etterspørsel online er hvor mange ganger et gitt søkeord blir bruk i søk per måned. Konkurranse og etterspørsel avgjørende for synlighet i søkemotorer, så hva du må ta hensyn til her kommer vi tilbake til.

Eksemplet ovenfor har 900 konkurrenter, men søker du på ordet "hjemmeside" får du et søkeresultat som inneholder mer enn 3 millioner sider som inneholder disse tre ordene. Her har du 3 millioner konkurrenter du skal komme foran. Whow!

Det første jeg tenkte da jeg så disse tallene; dette er umulig. Hvordan skal jeg komme blant de 10-20 første av flere hundre tusen, kanskje 1-2 millioner konkurrenter.

Det er derfor både den som optimaliserer nettsiden sin og den som søker bør bruke flere ord. Et ord gir lite mening. Men bruker du "lage egen nettside", og dette er relevant for innholdet på nettsiden din, da reduserer du konkurransen fra 3 mill. til 67.000. Det er som sagt fortsatt som nåla i høystakken, like fullt, vi løser dette på neste side.

På nettet gjelder kvantitet og kvalitet
Og når folk finner siden din,- ja da du har vunnet første etappe, (kvantitet) MEN, de skal også 1) stoppe opp og lese, 2) og,- de skal komme tilbake, gjøre gjenbesøk (kvalitet).

Så her har vi definert hva det vil si å få en høy såkalt ranking: a) være godt synlig i søkemotorer b)Den besøkende leser flest mulig av sidene på nettstedet c) Gjesten kommer tilbake og foretar gjenbesøk (da bygger du opp at stadig større antall besøkende, som er en absolutt betingelse dersom du ønsker å selge noe. NB! NB! Du får ikke solgt noe til førstegangsbesøkende. Folk kjøper av noen de har tillit til og som de liker. Uansett hvor bra ting du leverer, du får ikke tillit før folk har lært deg å kjenne gjennom en rekke besøk. Så lykkes du i å kommer blant de 10 i Google søk (kvantitet) og du lykkes å bygge opp tillit, da, da, kan nettsiden din gjøre deg velstående. Dette kommer vi tilbake til.

Så altså, når du gjør disse tingene riktig begrenser Google antall konkurrenter ned fra 149 millioner nettsteder og mange milliarder nettsider ned til noen hundre og opp til et par millioner nettsider (konkurrenter). Da er jobben å komme blant de 10 første i Google søk, foran for eksempel 50.000 konkurrerende nettsider.

Hvorfor snakker jeg om dette? Skal vi lykkes her er vi ganske enkelt nødt til å forstå den utfordring vi står overfor. Straks vi gjør det slutter vi umiddelbart å gå på kroken til alle webside leverandørene som vil selge oss en "enkel og billig" løsning. For det jeg snakker om her gjelder ikke hvordan lage egen nettside, det jeg har snakket om så langt er hvilke betingelser ligger i bunnen, hva må du har forstått før det i det hele tatt er noen vits å gå inn på teknikk og metoder. Jeg fant ut at jeg måtte skifte nettside leverandør. For hva skjedde da jeg opprettet en slik hjemmeside hos min forrige leverandør. Jeg havnet i den uendelige, bortgjemte rekken. Og det er lik at når en hjemmeside synes i Google resultatet som nr. 75, 450, 3576 eller nr 340.000, resultatet blir det samme. Du kjenner dine egne søkevaner, det er sjelden vi leter lenger enn til side to i Google resultatoppslaget. Så om du kommer som nr. 31 eller nr. 42173 i søket, siden din havner i mørket uansett. Hva med deg og din leverandør? Har du også en "quick fix" leverandør? Bør du vurdere ny leverandør slik som jeg måtte? Det du har lest hittil er for å gi deg grunnlag for å ta de beslutningene som vil styre mulighetene du har for å lykkes med alt resten du gjør.

Alexa, et unikt verktøy.
Alexa er eid av Google og Amazon, og er en søkemotor som Google og Yahoo, men først og fremst er Alexa et verktøy som måler hvordan alle nettsider rangerer når det gjelder mengde besøk og hvor høyt de besøkende verdsetter innholdet på nettstedet. Alexa gir ikke et detaljert analyseresultat, men gir en god pekepinn om det alle nettsteder du kommer til.

For å se det jeg vil vise deg på neste side må du nå installere Alexa i nettleseren din.
Det er enkelt. Du må ha enten Internet Explorer eller FireFox. Forsøker du å installer Alexa på en PC i din arbeidsgivers datasystem vil installering mest sannsynlig bli stoppet av brannmuren. Alexa medfører ingen problem, men installasjonen må da utføres av systemets administrator. Det du bør gjør er å installere Alexa på din egen maskin hjemme, noe som skjer smertefritt i løpet av ett minutt.

Men først går du til www.alexa.com >klikk her>> for å installere Alexa i nettleseren din.

På Alexa's webside, til høyre på siden finner du dette symbolet som du klikker på for å installere Alexa i din egen nettleser. Klikk på download merket og på den neste siden ser du lett "Install Now" merket. Du finner Firefox installering rett under dette merket. Følg instruksjonene så har du Alexa på plass på toppen av nettleseren din i løpet av et minutt eller to. I Firefox kommer den nederst i nettleseren.

Ok, så er Alexa på plass i nettleseren, du ser Alexa logoen oppe til venstre i nettleseren (Internet Explorer), rett under Google logoen.

Det første du gjør er å gå til Yahoos hjemmeside, du kan selv skrive det inn i nettleseren eller du kan slå opp Yahoos hjemmeside direkte herfra>klikk her>> .

OK, nå er vi på Yahoos nettside. Omtrent midt på Alexa verktøylinjen finner du ordet Info. Til høyre for dette er tallet 1, som du også ser på kopien rett under her. (Jeg viser kopi av elementene samtidig som du er hos Alexa, så vet vi at vi snakker som samme ting.) Gå til Alexa Yahoo
Saken er denne: Som vi snart skal se, Yahoo mottar 27% av alle besøk på hele nettet, og kombinert med antall sider som hver besøkende slår opp gir dette Yahoos hjemmeside rangering nr. 1. Yahoo oppnår altså førsteplassen basert på kombinasjonen av å være verdens mest besøkte og mest leste nettside; det vil si kombinasjonen av kvantitet og kvalitet.

Ikke nok med det, jeg oppdaget at Alexa gir følgende spennende og svært nyttig informasjon..
.. som du får opp nå ved at du nå klikker på Info-symbolet (i din egen nettleser eller på kopiene ovenfor). Klikk på Info-symbolet nå og du kommer til Alexas side med mer detaljert informasjon om Yahoo. Øverst til venstre på denne siden står: "Explore this site." Klikk på "Traffic Details", og umiddelbart kommer opp en ny side med interessant info.
Gå til Alexa YahooEt stykke nede på den siden finner du "Traffic History Graph" for yahoo.com, (du finner en kopi av den til venstre her). Alexa viser denne grafen kun for de nettstedene som rangerer blant de 100.000 beste. Senere skal vi se at få norske nettsteder kommer med her. Men under grafen finner vi den mest interessante informasjonen..

.. i talloversikten rett under grafen (du finner en kopi litt lenger ned her, men jeg anbefaler at du gjør øvelsen reelt på hjemmesiden til Alexa).

La oss ta linje for linje:(NB! les Alexa's egen forklaring i linjen over hver boks)
I den øverste linjen får vi andel av internett besøk totalt (i %) som besøker denne siden.
Yesterday: Viser % andelen for i går. 1 wk. Avg: Viser % andelen siste uke. 3 mos. Avg.:Viser % andelen for de 3 siste måneder. 3 mos. Change: Viser endring i % de siste 3 måneder.

I den tredje linjen får vi data for antall unike sider som er sett av hver besøkende. Altså gjennomsnittet av antall unike (forskjellige) sideoppslag per unike besøkende.
På samme måte for vi snittet for igår, siste uke, siste tre måneder og endring i % siste tre måneder.
Det som er å merke seg, folk leser mange sider når de besøker Yahoo. Det betyr at de finner innholdet meget relevant og interessant, og det påvirker til at Yahoo får en høy rangering.

I den andre linjen får vi selve plasseringen på rangeringsstigen for en gitt nettside, fra nr. 1 til nr. ..mange millioner. Det er dette talle som Alexa henter og plasserer i Alexa verktøylinje i nettleseren din.

Nettstedet her, www.verdibasert-ledelse.com ble i starten rangert på plass nr. 4,346 millioner. Hadde jeg sjekket dette straks ville registrert en rangering på 10 millioner+.
Gå til Alexa Yahoo
Hva vi kan bruke Alexa til, og hva vi ikke kan bruke Alexa til
Alexa får informasjon om nettsteder fra de nettleserne som har installert Alexa. Når du nå har Alexa installert vil Alexa (fullstendig anonymt selvsagt) samle inn informasjon fra nettstedene du besøker inkludert hvor mange sider du ser på hver sted. Et stort antall har Alexa installert, men det er mange som ikke har. Alexa mottar informasjon om nettsteder kun via de som har Alexa installert i nettleseren, men via komplekse matematiske beregninger leverer Alexa retningsgivende tall for alle nettsteder du besøker.

Du skal ikke bruke Alexa til å måle hvor mange besøk du får på egen hjemmeside. Til det bruk finnes mer nøyaktige verktøy.

Det du særlig kan bruke Alexa til er å sammenligne websteder i samme bransje. For eksempel er det god grunn til å gå ut fra at det er samme gruppe mennesker som søker på hoteller. I denne gruppen vil andelen som bruker Alexa være jevnt over lik. Derfor vil Alexas rangering for hoteller være direkte sammenlignbare og gi god informasjon om de forskjellig hotellenes popularitet online. br>
Noen ganger vil Alexa, når du besøker enn webside, gi No data i stedet for et tall. Det betyr at hittil har enda ingen med Alexa i nettleseren besøkt dette stedet. For å si det mildt, det tyder ikke godt. Klikker du på Info symbolet i verktøylinjen vil Alexa lage en side for dette nettstedet, og da vil du se at det ikke finnes data der. Men nå har du gjort Alexa oppmerksom på dette nettstedet, og neste gang du besøker det vil du vanligvis finne data.

Du vet nå hvordan Yahoos rangering måles, og hvordan Alexa kan åpenbare viktig informasjon om nettsider som vi tidligere ikke hadde kunnskap om. Denne informasjonen ga meg et langt bedre grunnlag til å forstå viktige forhold ved internett.

Nå tenker jeg vi har grunnlaget, og på neste side trekker vi en konklusjon. Så med utgangspunkt i det vi har vært gjennom, og for at du ikke skal måtte ta meg på ordet, tiden er innen for å legge frem bevis for hva du kan forvente av suksess med din egen hjemmeside dersom du forstår og implementerer de strategier og metoder jeg har tatt i bruk..>neste side>> .Navigasjonshjelp:
Dette er: hovedsiden for Lag en hjemmeside >>klikk her>>:
En mal og guideline for å bygge en vellykket webside|hjemmeside
;

Dette er tema-relaterte Undersider:
Fra et bortgjemt liv på internett til full synlighet i søkemotorene>> .
Alexa gir oss en analyse av helsetilstanden for nettsteder. >> .
Reelle eksempler viser valgte søkeord som får 100% synlighet i Google søk..>> .
Valg av publiseringsløsning/leverandør er nøkkelen til en suksessfull hjemmside..>> .


Her kan du ta en gratis personlighetstest:
DiSC/DiSK personlighetstest >> .
..prinsipper og strategier for personlig suksess:
Prestasjonspsykologi >> .

Her går du rett til:
nettstedets hjemmeside >> .


Kjell Ramstad
Oslo, Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Halden, Drammen, Østfold

Klikk her
og
del denne
siden med
en venn!
.